DutchEnglish
DutchEnglish

Geschiedenis van Tilburg

De stad Tilburg heeft een rijke geschiedenis, mensen kennen Tilburg van de kermis en de textielindustrie. Maar hoe ver gaat de geschiedenis eigenlijk terug, weet iemand hoe oud Tilburg eigenlijk is?

Het gebied waar tegenwoordig wordt geleefd zag er duizenden jaren geleden uit als één groot nat moeras. Zeeland lag nog onder water, terwijl er wel al geleefd kon worden in deze gebieden. Archeologen zijn er achter gekomen dat er genoeg prehistorisch Freek Vonkjes waren die er woonden. Uit een archeologisch rapport blijkt dat er sporen van nederzettingen gevonden zijn rond de Kraaiven, deze tonen aan dat het gebied al in 9000 voor Christus werd bewoond.

Tilliburgis

Hoewel het erop lijkt dat er al een hele tijd mensen in het gebied woonden, heeft het bijna 10.000 jaar geduurd voordat Tilburg, of iets in die strekking de geschiedenis boeken haalde. In een overdrachtsakte uit 709 werd de naam Tilliburgis voor het eerst ontdekt. Hiermee werd eigenlijk het gebied bedoeld wat uitstrekt van Oisterwijk tot de grens met Gilze Rijen. Er werd op dat moment nog niet over een stad gesproken.

Rond het jaar 1600 werden de buurschappen langzaam samengesmolten. In deze tijd kreeg de stad Tilburg vorm. In het gebied was er enorm veel schapenteelt, daardoor werd Tilburg één van de belangrijkste plaatsen van Nederland.

Tilburg was de 20e stad van het land terwijl het officieel nog geen stad was maar een dorp. Leiden had een monopolie op Textiel en hield de ontwikkeling van Tilburg tegen. Toen de Fransen aan de deur klopten werden deze gewoon binnengelaten, in 1705 werd Tilburg lid van de Bataafse Republiek.

Stadsrechten

Doordat Tilburg sympathiseerden met de Fransen, kreeg het eindelijk in April 1809 stadsrechten van Lodewijk Napoleon, koning van Holland. Daarna ging het snel met Tilburg, de stad ontwikkelde zich in rap tempo binnen de textielindustrie.

In die tijd werd wol geweekt in een mengsel van urine en water. Als we de verhalen moeten geloven nam iedere werknemer van de textielfabriek een kruik met urine mee. Zo komen de Tilburgers ook aan de naam kruikenzeikers, tijdens carnaval komt deze naam nogal eens naar voren.

Tilburg tegenwoordig

Vandaag de dag is Tilburg met het aantal inwoners de zesde stad van Nederland. Alleen Eindhoven heeft meer inwoners buiten de Randstad.

Er zijn momenten geweest dat Tilburg meer inwoners had, maar helaas zijn dat maar enkele momenten geweest. Waarschijnlijk zakt Tilburg nog een plaatsje op de ranglijst, dit komt omdat Groningen gaat fuseren met een aantal gemeenten waardoor Eindhoven, en dus ook Tilburg zakt op de ladder.

Hoe oud Tilburg is kun je niet zo direct zeggen, het gebied wat nu Tilburg is stamt uit de tijd van zeker 1000 jaar geleden. Maar de stad zelf is een stuk jonger, officieel is het pas vanaf 1809 een stad door de stadsrechten die het dorp toen heeft gekregen.

Dat betekend concreet dat Tilburg in April 2019 precies 210 jaar oud is geworden. Per 1 januari had de stad 217. 342 inwoners en was de zevende stad op de lijst van grootste gemeenten.

Taxi Direct Tilburg

Representativiteit, professionaliteit en klanttevredenheid. Taxi Direct Tilburg is een jong, dynamisch en ondernemend taxibedrijf gevestigd in Tilburg. Met onze jarenlange ervaring zijn wij gespecialiseerd in particulier, zakelijk, groeps- en luchthavenvervoer in Tilburg, de omgeving van Tilburg en België.

Contact